Inca o reteta veche mostenita de la mama si bunica, defapt cred ca este cea mai simpla reteta de piine. Acum mai rar dar in copilarie mama facea cite un cuptor de piine de vreo 10 bucati ce ne ajungea pentru 2 saptamini inainte, cind am fost in concediu in luna aprilie la Moldova am avut marea bucurie sa imi reamintesc de zilele copilariei mele, si anume mamica mi-a copt piinea in cuptor iata si poza:
Frumoasa poza nu-i asa?
Ingrediente:
- Apa calduta aprox 2 pah
- Drojdie uscata 7 gr
- Sare 1 lingurita
- Zahar 1 lingurita
- Ulei de floarea soarelui 4 lingurite
- Faina alba 1 kg
Preparare:
Drojdia uscata o puneti intr-un pahar si adaugati putina apa calduta o lasati sa stea aproximativ 20 min sa se activeze drojdia. Intr-un bol mai mare adaugati faina, sarea si zaharul, dupa care drojdia si treptat apa calduta, framintati un aluat moale putin lipicios, presarati masa de lucru cu putina faina si prelucrati bine aluatul. ungeti bine cu ulei bolul in care ati framintat aluatul. Dupa care il lasati sa creasca aproximativ 40 de minute. cind aluatul este bine crescut modelati piinicele dupa dorinta, eu deobicei o impletesc in trei, din tot aluatul fac 2 piini, apoi le lasati sa creasca iar pentru 30 de minute. Cind este frumos crescut eu obisnuiesc sa o ung cu galbenus de ou batut si presarez piinea cu seminte de susan si floarea soarelui, dar e foarte buna si asa simpla.
Iata o poza cu piinica mea inainte de rola:
In rola preincalizita la temperatura medie punem piinea pina se rumeneste bine. Dupa ce se coace se scoatete din forme si inveleste cu un prosop, lasati sa se raceasca.
Pentru mica noastra familie aceste doua piinici ne ajung pentru exact o saptamina, pastrata in frigider.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu