miercuri, 29 iulie 2015

Covrigi

Se spune că aceşti covrigi sunt gustarea cea mai veche din lume, fiind răspândiţi încă din anul 610, datorită călugărilor din Sudul Franţei şi Nordul Italiei. Ei luau resturi din aluatul pentru pâine şi făceau aceşti covrigi, cu o formă care aminteşte braţele copiilor care se roagă, şi îi dădeau ca premiu copiilor care învăţau pe de rost rugăciuni şi versete din Biblie. Erau numiţi “pretiola”, care însemna “recompensă”. Mai apoi, au traversat Alpii, şi au ajuns în Germania, unde sunt şi acum cunoscuţi cu numele de “brezel”. După ce un brutar adormi şi aproape că arse toată producţia din ziua respectivă, se schimbă pentru totdeauna modul de a mânca aceşti brezel, până atunci mâncaţi copţi doar pe jumătate. Se desenau până şi în unele cărţi de rugăciuni, fiindcă se credea că poartă noroc, prosperitate şi împlinire spirituală. În Germania anilor 1450, covrigii devin un produs nelipsit de pe mese în perioada Paştelui. .
În Cehia, covrigul este cunoscut sub numele de “preclik”, în Finlanda ca şi “viipurinrinkeli”, iar în Slovacia este numit “praclik”. Spaniolii, francezii, şi italieni îi numesc “pretzel”, “bretzel” sau “brezel”, norvegienii şi danezii îl numesc “kringle”, polonezii îi spun “precel”, în maghiara şi croata este numit “perec”, iar în sarba i se spune “pereca”.
Indiferent de formă, mărime, că sunt cu susan, sare sau mac, covrigii şi-au câştigat un binemeritat loc în bucătăria din întreaga lume...Eu o să le spun covrigi, şi vă invit să îi încercaţi, pentru că se fac rapid, (la fel cum se şi termină), şi sunt teribil de buni

Ingrediente:

500 gr de faina
25 gr de drojdie
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare
270ml de apa calduta
30 gr de unt topit
sare grunjoasa, mac sau susan

In plus:

1 litru de apa
6 linguriti de bicarbonat de sodiu

Prepararea:

Se amesteca drojdia cu lingura de zahar si se lasa pina face spume. Intr-un vas incapator cernem faina si sarea, adaugam apa calduta, untul topit in prealabil racorit si drojdia, framintam un aluat ca pentru paine putin mai moale, daca mai este nevoie mai adaugam putina apa calduta. Framintam aluatul cca 10 min si il lasam la loc caldut, ferit de curenti de aer, pentru aproximativ 1 ora.
 Rasturnam aluatul pe plansa de lucru si il impartim in 12 bilute egale.
 Rulam fiecare bila pina formam un snur cu mijlocul putzin mai gros ca capetele si formam covrigii exact ca in imaginea de mai jos.
 Dupa ce am format toti covrigii ii lasam sa creasca putin, pentru aproximativ 10-15 min.
Intre timp punem o cratita pe foc si adaugam 1litru de apa si 6 linguriti de bicarbonat de sodiu, cind apa incepe sa clocoteasca punem pe rind cite un covrig si il lasam sa fiarba cca 30 de secunde. E important sa il scufundati pentru a iesi culoarea si coaja frumoasa, dupa ce il scoateti din apa presarati-l cu mac, sare grunjoasa sau susan sau ii putem lasa chiar simpli, urmati procedura pentru fiecare covrig in parte.
Se coc in coptorul preincalzit la 220 de grade pentru 20-25 de minute.



Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu