duminică, 26 iulie 2015

Curcan la cuptor

Foarte bogată în nutrienţi, cu un conţinut scăzut de grăsimi şi uşor de găsit, carnea de curcan este tot mai mult în lumina reflectoarelor.
 Dacă la noi în ţară nu există o tradiţie privind consumul cărnii de curcan, la alte popoare ea reprezintă felul principal pe masa de Craciun, dar şi la alte sărbători, cum este Thanksgiving în SUA. Canadienii, francezii şi englezii consumă şi ei curcan de sărbători. Această tradiţie a pornit în vremea când curcanii sălbatici se găseau din abundenţă, pe când porcul se putea consuma doar în anumite perioade ale anului.
Curcanul este o pasare ce cintareste aproximativ intre 10-18 kg, dar eu am folosit doar o parte din pulpa, ce intreaga cintarea 2 kg. Carnea preparata astfel iese foarte suculenta si aromata!

Ingredinte:

  • 1kg carne de curcan
  • 1 frunza de dafin
  • piper negru macinat 
  • piper alb macinat
  • oregano
  • cimbru uscat
  • sare
  • piper rosu macinat
  • 50ml ulei de masline
  • 5 catei de usturoi
  • 1 lingurita de mustar
  • 200ml de bere

Preparare:

Toate condimentele se amesteca bine, se adauga mustarul si uleiul de masline, usturoiul bine maruntit. Cu amestecul obtinut se freaca bine carnea cu amestecul obtinut, se pune intr-un vas incapator, adaugind fruna de dafin si berea, se lasa la frigiger pentru cel putin 3 ore,dar cel mai bine peste noapte.

 Intr-o tava unsa bine cu ulei de masline se pune carnea murata si se acopera cu foaie de aluminiu, se coace la temperatura de 180C, timp de 40 de minute... dupa care se scoate foaia de aluminiu si se mai lasa pentru 10 min sa se rumeneasca. ;)
Se serveste cu orice garnitura preferata, eu am ales cartofii noi, care sunt extrem de dulci si aromati. Fiind carnea in cuptor intre timp am spalat si fiert vreo 10 cartofi micuti, doar in apa cu sare, cind erau fierti i-am scos din apa si i-am latit un pic cu pumnul, am mai adaugat putina sare, piper negru si ulei de masline. Apoi cind am scos foaia de aluminiu de pe tava cu carne am adaugat si cartofii pentru ai rumeni putin;) A iesit un deliciu! Cum mai spune si sotul: ceva bestial!;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu