luni, 25 ianuarie 2016

Brioche léopard – sau pain au lait

Reteta asta m-a cucerit din prima, cind am vazut si poza pe internet am hotarit fara ezitare sa o pregatesc. Este o reteta frantuzeasca foarte delicioasa de altfel ca toate celelalte, caci cine daca nu francezii se pricep mai bine in gastronomie?
Piinica asta se potriveste de minune cu o cana mare de lapte de dimineata si nu doar, este buna de tot, pufoasa, moale si cu un gust delicat de lapte , unt si cacao. Vreti piinica mai delicioasa ca asta? Nu exista. Insa reteta o aveti aici si este musai sa o incercati.

Ingrediente:

pentru o forma 22x11
170 ml lapte
50 g unt
70 g zahar
300 g de faina
1/2 lingurite sare
1 pliculet de drojdie uscata

Pentru aluatul cafeniu deschis:
5 g de cacao +1 lingura de lapte
Pentru aluatul cafeniu inchis:
15 g de cacao + 1 lingura de lapte

Prepararea:

Laptele, sarea si zaharul le punem intr-un castron si il incalzim putin, insa avem mare grija sa nu fie foarte fierbinte atunci cind il amestecam cu faina. Intr-un bol mai adinc cernem faina si adaugam drojdia, la mijloc facem o adincitura si adaugam laptele caldut, framintam pina obtinem un aluat omogen, apoi treptat adaugam cite un cubulet de unt moale, cind terminam untul framintam bine, dupa caz mai adaugam faina sau lapte, insa nu exageram, altfel riscam sa obtinem piinica tare.
 Cind aluatul este elastic si mleabil il impartim in 2 jumatati egale, pe una o punem intr-un vas si o lasam la loc caldut acoperita cu un prosop sau cu pelicula alimentara. Revenim la a doua bila de aluat, o impartim inca in 2 jumatati egale, caci una va fi cafenie deschis si alta cafenie inchis. Deci, 5 g de cacao amestecam cu 1 de lapte si adaugam la o parte de aluat impartit, stiu e cam migalos, insa sa avm rabdare si sa framintam foarte bine pina obtinem un aluat omogen.
La cele 15 g de cacao adaugam o lingura de lapte si framintam cu alutul ramas.
 Deci avem 3 bile de culori diferite. Le lasam la crescut aproximativ 1h 30 minute.
 Cind aluatul si-a dublat volumul incepem modelarea, urmind exact pasii urmatori:

Fiecare bila de aluat il impartim in 7 bucatele aproximativ egale, incepem cu aluatul de culoare mai deschisa, apoi din fiecare bucatica aparte rulam un snur subtire trebuie sa aiba lungime dubla a formei de copt. le lasam la o parte pe masa de lucru.
Aluatul de culoare cafenie inchis il impartim la fel in 7 bucatele mai mici. Din fiecare parte formam o fisie lunga cit snurul obtinut mai devrem. la mijlocul fisiei punem veriga de aluat cafenie deschisa si lipim marginile la fel ca in poza,


Cind am terminat lucrul cu aluatul colorat, impartim in 7 parti egale si pe cel alb, procedam la fel ca in poza.
La final obtinem 7 rulouri.
Le taiem in jumatate si si le asezam in tava de copt tapetata cu hirtie vegetala,
(Sper din suflet ca am fost destule de explicita la pasi, insa daca mai aveti intrebari, lasati comentarii si eu va voi raspunde cu mare drag.)
Lasam la cescut aproximativ 1h. sau pina aluatul isi dubleaza volumul.  
Cind este bine crescut ungem suprafata piinei cu lapte.
Se coace aproximativ 35-40 de min sau pina se rumeneste frumos, la temperatura de 170 de grade.
Se racoreste, si voila!

Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu