marți, 26 ianuarie 2016

Galette cu mere si scortisoara

Galette in franceza sau tarta rustica in limba noastra este foarte versatila, putem folosi orice fructe dorim, eu insa cred ca galette cu mere si scortisoara este cea mai reusita. Sa va ramina in minte, si cind o sa vreti cea mai buna tarta de mere sa o faceti pe asta. Pe bune este o reteta foarte reusita! Cit despre aluat este cel mai bun de pina acum, este crocant, sfarimicios si dulce este exact cit trebuie. Cred ca am laudat tarta destul, sa trecem la fapte;)

Ingrediente:

Ingredientele date sint pentru 2 tarte
400 g de faina
200 g de unt
3 linguri rase de zahar
1praf de sare
100 ml apa foarte rece
 pentru umplutura:
6mere medii
4 linguri de zahar
1 lingurita de vanilie
scortisoara dupa gust
suc de la 1/2 lamiie

Prepararea:

Faina o cernem intr-un bol si adaugam untul rece dat prin razatoare si zaharul cu sarea, cu miinele amestecam, defapt mai bine spus farmam, pina ajunge aproape de consistenta nisipului. Treptat adaugam apa in gropita formata anterior in mijlocul fainei, incepem a mesteca cu o furculita, dupa care framintam cu miinele, fara sa ne jucam prea mult.
Il dam la frigider pina preparam merele. Il putem lasa si de pe o zi pe alata.
Curatim merele de coaja, scoatem casuta de seminte si le feliem de cc jumatate de cm grosime.
Stropim cu sucul de lamiie, adaugam zaharul, vanilia si scortisoara.
Scoatem aluatul din frigider il impartim in 2 jumatati egale, Intindem o foaie de cca 15-20 cm , avind grija sa pudram mai intii blatul de lucrul si sucitorul. Asezam foaia pe tava pregatita din timp.
In mijlocul foiei asezam frumos feliile de mar, eu am adaugat si niste stafide, avind grija sa lasam cca 3 cm de la margine. Marginile aluatului se intorc peste fructe facind 4-5 cute.  La fel se procedeaza si cu cealalta galette. Deasupra se pun 3 bucatele de unt. 
Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 30-40 minue sau pana se rumenesc. La inceput(7-10 minute focul trebuie sa fie iute,apoi se lasa incet.
Aici am facut-o cu mango si pere, adica 1/2 din tarta era cu pere si alta jumatate cu mango. La final am stropit-o cu putina miere, a iesit buna si asta, aromata tare.

Enjoy it!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu