vineri, 15 ianuarie 2016

Placinte



La placinte inainte- la razboi inapoi! ;)
Care este moldoveanul ce n-a gustat vreo placinta? Nu cred ca exista, deoarece placintele as spune eu, este mindria noastra, a moldovenilor! Eu spre exemplu, aflindu-ma departe de casa, tare mindra sunt atunci cind am oaspeti sa ii servesc cu ceva traditional moldovenesc. Si sunt nespus de fericita cind vad ca farfuria ramine goala. Dar, despre asta cred ca voi face un articol aparte, caci tare imi mai place "vorbararia", asa cum imi spune si sotul. :)
Reteta asta am invatat-o de la mama, mama de la bunica si asa mai departe... Deci, e o mostenire gustosica!  Ca umplutura putem folosi: brinza de oi sau brinza de vaci cu marar, cartofi, varza calita sau ceapa cu ou.
 Sa trecem la treaba:

Ingrediente:

pentru aluat:
500 g faina
1 pahar de apa calduta
1 ou
3 linguri de ulei
un praf de sare 
1 lingurita de drojdie uscata

pentru umplutura:
am facut cu brinza:
250 g de brinza de vaci scoapta
200 brinza de oi
un fir de marar
1 ou
am facut cu varza calita:
1/4 de varza medie
1 ceapa
sare si piper negru

Prepararea:

 Incepem cu aluatul, punem faina intr-un bol si facem o adincitura la mijloc. Intr-un pahar mai maricel amestecam toate ingredientele: oul, apa, sarea si drojdia. Turnam incet peste faina amestecind cu o lingura, framintam un aluat ca pentru piine putin mai moale, daca este nevoie de faina, adaugati, insa nu exagerati! Il framintam vreo 8 minute dupa care il invelim cu un prosop si il lasam pentru 20 minute la odihna :)
 Daca doriti placinte si cu varza, atunci incepeteti cu ea, fiindca dureaza si trebuie sa o lasam putin la racit. Intr-o tigaie calim ceapa cu ulei, cind este bine rumenita, adaugam varza taiata julliene. Saram si piperam dupa gust, cind varza a devenit moale si si-a schimbat culoare este gata. Lasam la racit.
 Brinza de vaci si cea de oi se marunteste bine, daca este tare o puteti da prin razatoare, se taie marunt mararul si se adauga, se strica un ou si se mesteca bine. Daca este nevoie de sare, mai adaugati dupa gust. 
 Aluatul se imparte in 8 parti egale, pe masa de lucru presarata cu faina se intinde o foaie rotunda, in mijloc se pune putina brinza, fiecare latura se aduce spre centru, trebuie sa va iasa ca un plic, din colturile formate se mai aduca o data spre centru, pentru a reda forma placintei rotunda si nu patrata. Se latesc putin cu flacaletul, atent insa sa nu le rupeti.
Din pacate nu am reusit sa fac poze cu toate pasurile :(.
 Se prajesc pe tigaie in uleiul bine incins. 
 Se servesc fierbinti! 

 Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu